© Rootsville.eu

Ronnie Baker Brooks (US)
tiltle: Blues in My DNA
music: Blues
release date: 2024
label: Alligator Records
info artist: Ronnie Baker Brooks


© Rootsville 2024


Het toepasselijk getitelde vijfde album van Ronnie Baker Brooks vestigt zijn lange familiebanden met de blues. Hij werd geboren als Rodney Dion Baker. Zijn vader, Lee Baker Jr, is de zeer gerespecteerde bluesmuzikant die beter bekend is onder zijn artiestennaam, Lonnie Brooks. Lonnie hield de muziek en het bluesleven al op jonge leeftijd voor zich. In 1976, op 9-jarige leeftijd, verscheen hij voor het eerst op het podium om gitaar te spelen met zijn vader. Na het afronden van de middelbare school werd hij roadie voor de band van zijn vader. Koko Taylor adviseerde hem om "alles wat je kunt van je vader te leren. En op een dag zal het aan jou zijn om de blues voort te zetten." Ronnie putte moed uit deze boodschap en Lonnie stond hem uiteindelijk toe om zich bij de band aan te sluiten en bas te spelen. Naarmate de tijd verstreek en Ronnie's vaardigheid met de gitaar verbeterde, stond Lonnie Ronnie toe om door te groeien naar tweede gitaar. Ronnie maakte zijn eerste opgenomen verschijning op Lonnie's album uit 1988, Live from Chicago: Bayou Lightning Strikes.

Tijdens zijn tournees met Lonnie kwam hij in contact met veel van de beste bluesartiesten, waaronder B.B. King, Elvin Bishop en Junior Wells. Willie Dixon leerde hem hoe belangrijk het is om een ​​nummer te leveren en Albert Collins, die volgens Ronnie bijna een tweede vader voor hem was, gaf hem het advies om "te nemen wat je leuk vindt van wat wij doen en het je eigen te maken.

In 1998 richtte Ronnie met Lonnie's zegen zijn eigen label op, Watchdog Records, en bracht hij drie albums uit, te beginnen met Gold Digger (1998), Take Me Witcha (2001) en The Torch (2006). In 2008 speelde hij op het album West Side Strut van Eddy Clearwater. Hij bracht zijn vierde album, Times Have Changed, in 2017 uit op het Provogue-label. Toen sloeg de pandemie toe en kwam alles tot stilstand. Toen het leven na die lange periode weer enigszins normaal werd, begon Ronnie weer te spelen, inclusief enkele gastoptredens met Shemekia Copeland.

Dit alles leidde tot dit, zijn eerste album voor Alligator Records. Ronnie wordt bijgestaan ​​door Will McFarlane op slaggitaar, Dave Smith op bas, Steve Potts op drums, Rick Steff op elektrische piano op tien tracks en Clayton Ivey op de Hammond B3 op vier tracks. Brad Quinn op sax en Drew White op trompetgast op tracks 5 & 8. Alle tracks zijn geschreven door Ronnie, met uitzondering van "All True Man", dat mede werd geschreven door "Big Head" Todd Mohr met hem.

Het album opent met een sterke bluesrocker, "I'm Feeling You" en hij zingt "something you got is the kind of loving I need". "Lonnie Brooks' Blessing" is een twaalf seconden durende geluidsfragment van Lonnie waarin hij zegt "it's time I give you your first blues lessons, give you my blessing to keep these a blues alive", wat meteen overgaat in de titelsong waarin Ronnie zijn levensverhaal vertelt en verklaart "I ain't complaining, I'm just explaining, I got love in my blood, the blues in my DNA."

Hij bidt dat "My Love Will Make You Do Right" in een soepele ballad. Dat wordt gevolgd door een andere ballad gemengd met Memphis soul, "Accept My Love", waarin hij verklaart "I'm the one for you" en haar smeekt om "Give me a chance to prove my love is true...and give our love one more try." Hij verklaart dat hij de "All True Man" is, wat weer overgaat in een rockmodus als hij verkondigt: "I will love you all morning, all day long...I don't make promises, I make guarantee."

Hij duikt diep in de blues op "Robbing Peter to Pay Paul". Hij zegt "dat ik zo'n last heb van de blues, dat ik niet weet wat ik ga doen." "Mijn salaris komt binnen, maar het is al uitgegeven." Hij zoekt "Instant Gratification" in een ander rocknummer als hij verklaart "Life is too short, got to live for the day, been waiting too long just to have it my way." Hij zoekt een vrouw tegen wie hij zegt "I Got to Make You Mine" en haar vertelt "You are driving me wild".

Het acht minuten durende "Stuck on Stupid" is een nieuwe versie van het nummer dat oorspronkelijk werd uitgebracht op zijn debuutalbum, Gold Digger. Pure Chicago blues komt uit het nummer als hij schreeuwt "I give you all of my money, you go shopping downtown, you come back early the next morning, going to put me down." "I Found a Dollar Looking for a Dime" houdt zijn blues groove gaande als hij een vrouw ontmoet "die zo fijn was...niet snel onder de indruk van elke man die ze ontmoet". Op "My Boo" zegt hij "I have never met someone that makes me feel like you".

Na de lange droogte in de opnamescene, vestigt Ronnie's welkome terugkeer hem zeker snel weer aan de top van de hedendaagse blues. Zijn stem heeft niets van de ziel verloren die hij liet zien met die eerdere opnames.

tracks:

01. I'm Feeling You (4:37)
02. Lonnie Brooks' Blessing (0:13)
03. Blues In My Dna (4:48)
04. My Love Will Make You Do Right (4:38)
05. Accept My Love (4:23)
06. All True Man (4:09)
07. Robbing Peter To Pay Paul (4:15)
08. Instant Gratification (3:59)
09. I Got To Make You Mine (4:11)
10. Stuck On Stupid (8:12)
11. I Found A Dollar Looking For A Dime (4:52)